Povežite se s nama

Biznis i ekonomija

Aleksandar Vucic zatrazio izrucenje Nasera Orica u Srbiju.Naseru Treba u Beogradu da se sudi a ne u Sarajevu on je mene napao u Srebrenici prerusen (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je oslobađajuća presuda za ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića dokaz da

životi srpskih civila nisu jednako vrijedni kao životi drugih ljudi i da je to znak da će Srbija za pravdu uvijek morati da se bori sama.

Vučić je pozvao Srbe da, zbog oslobađajuće presude Oriću, ne izgovore nijednu težu riječ komšijama Bošnjacima i da sa njima grade prijateljstvo i budućnost.

“Istinu nijedan sud neće moći da sakrije”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije susreta sa evropskim komesarom za humanitarna pitanja Hristosom

Stilijanidesom i najavio da će Ministarstvo pravde Srbije reagovati.

 

Očigledno je da životi Srba nisu vrijedni kao životi nekih drugih ljudi, konstatovao je Vučić.

“Ali moja uloga, kao predsednika, je da ne kažem najstrašnije reči, jer je očigledno da život Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića nisu vredni kao životi

nekih drugih ljudi, jasno je da srpska suza nema roditelja. Jasno je da ćemo za pravdu morati da se borimo mi sami, i da ćemo samo mi biti optuživani. Da nikada ni

 

(Ramuš) Haradinaj ni Orić neće biti krivi, ako je po njihovim sudovima, za najveći broj Srba koji su stradali. A najviše je Srba stradalo na teritoriji bivše Jugoslavije, Srba i Bošnjaka”, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija morati da se protiv toga bori još snažnijom ekonomijom, većom snagom i jedinstvom, kao i većim radom.

“Da taj rad donese plodove za budućnost našoj deci. Da ne bežimo i ne skrivamo istinu od dece, da prihvatimo odgovornost tamo gde smo krivi, ali i da jasno govorimo

gde su drugi krivi. Da gledamo u evropsku budućnost Srbije”, rekao je Vučić.”Sramna odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Orića nema

kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde”, navela je Kuburović u saopštenju.

 

Zapitala je “da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio”.

“Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna”, navela je ona.

Zapitala je i “da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi?” i “da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?

“Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin… a ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati”, rekla je.

 

Izrazila je uvjerenje da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Orića za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj.

Prema njenim riječima, to je neophodno jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život.

“Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome”, rekla je ministrica pravde Nela Kuburović.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>