Povežite se s nama

Vijesti

Vllasi: Poređenje Kosova i RS je budalaština

Azem Vllasi, advokat, bivši visoki funkcioner u SFRJ i savjetnik kosovskog predsjednika je istakao da su poređenja između Kosova i RS-a budalaštine i da je to neozbiljno. Smatra da ne postoji nikakva šansa da se na Kosovu imitira RS.

“Mislim da čovek koji je to rekao neozbiljan. Kakve su to usporedbe i budalaštine – da se RS uključi u rešavanje problema između Kosova i Srbije. Te varijante su apsurdne. Čuli smo priču da ako ode Kosovo, onda da se RS pripoji Srbiji. To su gluposti i neuporedive stvari. Kosovo ima svoj kulturni i etnički identitet. To je multietnička država gdje su Albanci većina. Kao što i Bosna ima svoju tradiciju i povijest od ranog srednjeg veka. RS je nastala, zato tako insistiraju, kada je objavljena rat u Bosni – da Bosna nestane kao država i da nestane bošnjački narod. Da se naruši kulturni i etnički identitet države”, kazao je Vllasi.

Prije toga je ukazao da ne postoji “šansa da se na Kosovu imitira RS”.

“Srba na Kosovu ima do 90.000 ili 100.000. Manjina su u severnom delu. Većina njih, oko 60 posto živi u drugim krajevima Kosova. Šta bi to značilo u ostalim delovima Kosova za Srbe, da zadrže autonomiju kao neka srednja mesna zajednica u Srbiji? Nema nikakvih uslova da to funkcionira kao nekakva autonomna jedinica. Sledeći je cilj Beograda da se formira neka zajednica opština sa srpskom većinom. Mi smo zbog Ahtisarija napravili četiri ili pet općina gdje ima izvesne koncetracije Srba. Beograd zna da nema promene granice. Ako Srbima treba još nešto kroz asocijaciju opština, onda se Srbija nema tu šta mešati. Dali smo im sve potreno. To je zajednica kosovskih opština, a u Beogradu su to zamenili u zajednica srpskih opština. To je poruka da nema mesta za druge, ma nemoj! Nema nikakve šanse da se na Kosovu imitira entitet RS”, naglasio je.

Vllasi je podsjetio da Kosovo nije jednostrano proglasilo nezavisnost.

“Nezavisnost Kosova je je međunarodno aranžirana. Dvije godine su vođeni razgovori u Beču. Savjet bezbednosti UN-a je odredio vrsnog diplomatu, Marttija Ahtisarija kao posrednika. To je proces koji je trajao dugo. Rečeno je da je posle privremene administracije koja je trajala dvije godine se stiglo u stanje da treba rešiti status Kosova. On je rešen. 2008. godine smo po Ahtisarijevom planu proglasili nezavisnost uz saglasnost relevantnih faktora”, objasnio je.

Na pitanje da li vjeruje u krajnji ishod da Srbija prizna nezavisnost Kosova, odgovorio je:

“Ne možemo prisiliti Srbiju na to. U Srbiji se dobro shvaća da je priča, kako oni kažu srpskom Kosovu, završena onda kada je na legalan status Kosova po Ustavu iz ‘74. nasilno nasrnuto ‘89. i ‘90. godine. Izvršen je pravni i ustavni državni udar. Suspendovan je legalna ustavna autonomija. To je bio povod za raspad Jugoslavije. Zadnja tačka procesa raspada Jugoslavije je Kosovo. Na Kosovu se sve završilo ne ‘92. nego ‘99. godine”, smatra Vllasi.

Mišljenja je da bi ishod eventualnog referenduma u Srbiji o priznanju nezavisnosti Kosova zavisio od strukture referendumskog pitanja.

“Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, dvije godine iza toga je Vlada Srbije se obratila Međunarodnom sudu pravde sa dva pitanja: Da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da li je u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44. Taj sud se dvije godine bavio tim pitanjima. Sud je nedvosmisleno donio zaključak i ocenu da nezavisnost nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da nije u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti. Svaka efektivna vlast Srbije nad Kosovom je eliminisana 1999.”, naglasio je Vllasi dodavši sljedeće:

“Najvažnije je kako će biti formulisano referendumsko pitanje. Ako misle da postave pitanje da li se građni Srbije slažu da Srbija prizna nezavisnost Kosova, onda će većina reći ne. Ako se postavi pitanje da li su za to da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom da bi brže otvorila perspektivu članstva u Evropsku uniju, onda je moguće da bi većina odgovorila Da. To pitanje sa referendumom je jedna od nebuloza. Vučić pokušava suočiti javnost da je pitanje Kosova završeno”, kazao je.

Aleksandra Vučića je okarakterisao kao “jednim od najvećih političkih foliranata u regiji”. Mišljenja je da se Vučić razočarao onda kada je uvidio da su zapadne države pri stavu da je Kosovo država. Protumačio je šta to znači “kompromisno rješenje” za Kosovo u percepciji srbijanskog predsjednika.

“Kada kaže da treba kompromisno rešiti pitanje, da ne može neko da dobije sve, a neko da izgubi sve, treba reći koji kompromis očekuje. Ahtisarijev plan je zadnja linija kompromisa koji smo učinili zbog srpske zajednice koja borji pet posto stanovništva, da bi se ublažili odnosi sa Srbijom. Prema našem Ustavu, srpska zajednica na Kosovu je bolje komodirana nego bilo koja nacionalna manjina”, konstatirao je Vllasi.

Izvor: N1

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>