Povežite se s nama

Vijesti

Reakcije nakon dobacivanja Almi Zadić: Zatraženo izvinjenje

Glasni povici nisu rijetkost u Parlamentu Austrije, ali posljednja dva upućena poslanici Almi Zadić tokom njenog govora u utorak uzburkale su instituciju i ocijenjena su kao seksistički i rasistički, piše austrijski Der Standard u tekstu o događaju koji je privukao veliku pažnju javnosti u ovoj zemlji, ali i Bosni i Hercegovini.

Poslanica Liste Petera Pilza, stranke koja se odvojila od Stranke Zelenih, bosanskog je porijekla. Tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik Austrijske Narodne Partije desnog centra (OVP) je glasno dobacio:

“Nisi u Bosni, nemojte to miješati.”

Poslanik je kasnije identifikovan kao Johann Raedler. On je kasnije izjavio da nije mislio nista loše i da sa Bosnom ima “mnogo pozitivnih dodirnih tačaka.”

Ali nastavak dobacivanja tokom iste debate još je više pogoršalo atmosferu. Uputio ju je poslanik Slobodarske Stranke Austrije (FPO), Wolfgang Zanger, koji je dobacio:

“Alma kod mene si sigurna.”

Generalni sekretar FPO-a Christian Hafenecker izjavio je da ne vidi nista seksističko u toj upadici.

“Ovo je bezobrazluk i nije prvi put da se moje porijeklo uvlači u diskusiju”, izjavila je Zadić, dodajući da upad vrijeđa dostojanstvo institucije.

Šef stranke Lista Petera Pilza, Bruno Rossmann, okarakterisao je na pres konferenciji dobacivanja kao “veoma seksističke i rasističke.”
Zatražio je izvinjenje još prije početka sutrašnje sjednice.

Podsjećamo, Alma Zadić, zastupnica u Parlamentu Austrije porijeklom iz Bosne i Hercegovine, prekinuta je nakratko tokom svog govora riječima “nismo u Bosni”. Ovakav potez jednog od parlamentaraca zgrozio je mnoge u tamošnjem Parlamentu, ali i osudu velikog dijela javnosti Austrije.

Na društvenim mrežama austrijska zastupnica porijeklom iz BiH dobila je veliku podršku.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>