Povežite se s nama

Vijesti

Meksiko uzvraća udarac Trumpu: Carine na čelik i svinjetinu

Meksiko je u utorak uzvratio SAD-u i uveo carine na američki čelik i niz poljoprivrednih proizvoda, od svinjetine do whiskeya, što će posebno pogoditi savezne države u kojima su na vlasti republikanci.

Od utorka, Meksiko uvodi carine od 25 posto na američke proizvode od čelika, 20 posto na proizvode od svinjetine te jabuke i krumpir, a 20 do 25 posto carina na razne vrste sira i whiskey.

Istovremeno, ukida carine na određenu kvotu uvoza svinjetine iz drugih zemalja.

Meksičko ministarstvo gospodarstva u službenom je glasniku objavilo popis američkih proizvoda na koje će se plaćati carina.

Vlada u Meksiku najavila je prošli tjedan protumjere na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija te odlučila uzvratiti carinama na proizvode iz onih američkih saveznih država u kojima vlast drže republikanci.

Njih u studenome čekaju izbori, a jedna od ranjivijih država je Iowa koja u Meksiko izvozi veliko količine svinjetine i u kojoj je guverner republikanac Rod Blum.

Meksiko najavljenim mjerama želi naštetiti Republikanskoj stranci predsjednika Trumpa. On je u ožujku uveo carine na uvoz čelika od 25 posto i 10 posto na uvoz aluminija, navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

EU, Meksiko i Kanada bili su u početnoj fazi izuzeti od carina koje su stupile na snagu u ožujku. Prošli četvrtak Washington je najavio ukidanje tog izuzeća i carine su stupile na snagu 1. lipnja.

Odluka je izazvala val kritika u pogođenim zemljama, ali i među istaknutim članovima američke Republikanske stranke.

Trump zagovara sklapanje zasebnih trgovinskih ugovora, a carinama nastoji da zaštititi američku industriju i radnike od onoga što on naziva nelojalnom međunarodnom konkurencijom,  što je ključna tema njegove politike “Amerika na prvom mjestu”.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>