Povežite se s nama

Politika

Australija / Preminuo Ali Banat, mladi musliman koji je bogatstvo podijelio siromašnim

Ali Banat, mladi milioner iz Australije, koji je postao poznat nakon što se odrekao bogatstva i podijelio ga siromašnim osobama, preminuo je od karcinoma u 33. godini.Dženazi ovog mladog muslimana, čija je priča inspirirala svijet, prisustvovale su hiljade Australaca.

Banat je u žižu javnosti došao prije tri godine kada je saznao da ima neizlječivi karcinom i kada je na YouTube objavio dokumentaracu kojem je bolest opisao kao “dar od Boga”, jer mu je Bog dao šansu da se promijeni.

Naime, Banat je prije dijagnoze živio život klasičnog mladog bogataša – nosio je isključivo Louis Vuitton cipele, narukvice vrijedne200 hiljada KM, a jedno od njegovih auta bio je i skupocjeni Ferrari Spider.

 

Imao je dvije kompanije, ali, nakon dijagnoze, odrekao se svega materijalnog i osnovao projekt Muslimani diljem svijeta(Muslims Around The World – MATW) čiji je fokus bio obezbijediti hranu, edukaciju i druge vrstepomoći siromašnima u afričkim zemljama.

 

Njegova organizacija dosad je prikupila više od milion KM, a dosad su izgradili i mesdžid (islamska bogomolja koja nema minaret)u Togu, te školu za šest stotina siročića. Izgradit će i medicinski centar, male poslovneprojekte da pomogne lokalnom stanovništvu, kao i objekat za smještaj više od 200 udovica.

 

Također, MATW pomaže sirijskim izbjeglicima u Libanu, te Rohinjama (muslimanska manjina u Mijanmaru) u Bangladešu.Pogledajte i njegov posljednji video za koji je tražio da bude objavljen nakon njegove smrti:

 

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>