Povežite se s nama

Vijesti

Vučić: Nisam neki veliki vjernik, Srbija sekularna država

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bakuu da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne treba da donosi ključne političke odluke u zemlji, ali da ima pravo da iznosi svoj stav.

“Ne mislim da ključne političke odluke treba da donosi Crkva, ali naravno da ima pravo da iznosi svoj stav, nemam nikakav problem sa tim”, rekao je Vučić novinarima tokom posjete Azerbejdžanu.

Upitan da prokomentariše pisanje lista Blic, da je državi samo SPC kriva za Kosovo, Vučić je kazao da Crkvi “ne osporava pravo da iznosi mišljenje, ali da on ne mora da se saglasi sa svakom izjavom predstavnika Crkve”.

“Meni Crkva ništa nije kriva. To ne znači da ću uvijek sa svakom izjavom bilo kog predstavnika Crkve morati da se saglasim. Mi smo sekularna država, veoma ih poštujem, nisam neki veliki vjernik, ali jesam vjernik”,naveo je Vučić.

Rekao je da “ne misli da je malo učinio za SPC, ni lično ni kao predsjednik vlade i države”, i dodao da će “teško pronaći nekog da je više učinio”.

SPC je 10. maja objavila poruku nedavno održanog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja “neotuđivi središnji dio Srbije” i u kojoj apeluje na zvaničnike Srbije “da nikada ne smiju da daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije”.

Vučić je na to reagovao 11. maja, izjavivši da poštuje stav Crkve, ali da ne vidi koje rješenje ona nudi, i dodao da zamrznuti konflikt s Kosovom nije rješenje i da je potrebno postići kompromis.

“Sve poštujem, ali nisam vidio šta je rješenje. Da smo protiv svega i da čekamo bolja vremena, kad nas bude pet ili tri miliona ili kad nam drugi pobjegnu još pedeset godina”, upitao je Vučić tada.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>