Povežite se s nama

Politika

Nikšić o situaciji s migrantima: Pokazivanje mišića

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH je objasnio da će kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH izabrati preko 42.000 članova na stranačkom referendumu. Izvjesno je da će to biti Denis Bećirović za kojeg se pokazalo da ima podršku većine organizacija SDP-a, rekao je Nikšić. Komentarisao je i današnja dešavanja u vezi izbjeglica i migranata.

Osvrnuo se na slučaj zaustavljanja premještanja izbjeglica i migranata u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara od strane MUP-a HNK. Smatra da je to pokazatelj da imamo vlast koja ne radi u interesu građana, ali da nije pokazana osjetljivost prema izbjeglicama i migrantima.

“Nažalost, svaki dan se uvjeravamo u ono što smo mi kao SDP ukazivali od trenutka uspostavljanja ove vlasti, a to je da ona ne radi ništa u interesu građana, ali je ta vlast izborna volja građana. Sve južno od Ivan-sedla je prepušteno Draganu Čovići u HDZ-u BiH. Zaboravili smo period rata i nesreće kada su naši građani bili primorani da napuštaju ognjišta. Ne pokazuju se osjećanja za one koji su pomjereni sa svojih ognjišta. Morali smo pokazati više osjećaja”, rekao je Nikšić.

Ukazao je na to da je zaustavljanje izbjeglica i migranata na ulazu u HNK pokazalo “potpuno nekoordiniranje vlasti”.

Radi se o tome da se pokazuju mišići i ko je šef na određenom teritoriju. To je bio mini državni udar”, naglasio je.

Ipak, mišljenja je da ne stvarati dodatnu napetost u javnosti i da nadležne institucije trebaju utvrditi šta se dešavalo danas prilikom premještanja izbjeglica i migranata u izbjeglički centar u Salakovcu.

Izvor: N1

“Institucije su trebale pokazati da postoje. Tužilaštvo i policijski organi su trebali djelvoati. Lako se ovo moglo ispolitizirati”, rekao je i dodao sljedeće:

“Zastupnici SDP-a su ukazivali da imamo nelegalnog komesara policije MUP-a HNK. Institucije trebaju raditi svoj posao i okvalifikovati o čemu se danas radilo”, objasnio je.

Za Nikšića je odgovornost na HDZ-u BiH jer smatra da komesar ovakvu odluku ne bi donio bez “koordinacije sa političkim vrhom HDZ-a”. Ukazao je i na odgovornost SDA kao koalicionog partnera HDZ-a u vlasti na svim nivoima.

Osvrnuo se i na “Plan 10” kao predizborni program SDP-a za kojeg je kazao da je nastao kroz komunikaciju s građanima BiH. Smatra odgovornim političare za bavljenje politikanstvom i da se SDP ne može sa vladajućim strankama takmičiti u nacionalizmu, već u rješavanju životnih problema.

“Obišli smo 50 mjesta u BiH i razgovarali smo s ljudima, radnicima, penzionerima, demobilisanim borcima, te ih pitali šta vlast treba ponuditi. Nakon što smo ih saslušali, napravili smo ‘Plan 10’ koji daje okvir za buduću vlast za zakonska rješenja”, istaknuo je Nikšić.

Objasnio je da se “Planom 10” namjerava povećati minimalna plata radnicima i rasteretiti poslodavci.

“Ušli smo u priču o konkretizaciji stvari kroz povećanje minimalne plate za 100 maraka. U narednih pet godina nam je namjera da iznos minimalne plate bude jednak iznosu današnje prosječne plate. To se mora učinit na principu spojenih posuda. Smanjivanjem parafiskalnih nameta, oslobodili bismo novac privrednika za investicije”, rekao je Nikšić.

Upozorio je da se smanjivanjem parafiskalnih nameta ne smije ugroziti stabilnost penzionog fonda. Pri tome je ukazao da se fondovi mogu puniti krot porez na luksuz, bankarske usluge i porez na kladionice, što predlaže SDP. Objasnio je kako SDP namjerava oporezovati kladionice.

“Vješto se u javnosti plasiralo da neko želi, a da neko ne želi oporezovati kladionice. Mi nismo protiv njihovog oporezivanja, ali ne način kako to predlaže trenutna vlast. Oni žele da oporezuju građane, a ne kladionice. Mi želimo suprotno. U periodu prethodne Vlade FBiH smo donijeli zakon kojim su uplate kladionicama registrovane u poreznoj upravi, što je povećalo prihode. Naša je želja da uvedemo porez kladionicama, a ne građanima”, rekao je.

Nikšić je kazao da nakon što pobijedi na izborima 2018. godine, SDP neće “ići grlom u jagode”.

Komentarisao je i dešavanja u bh. ljevici.

“Nadam se da ćemo se kaniti politikanstva i rata saopštenjima. Ne bih da izazovem dodatnu reakciju, ali ono što se dešava sa partnerima, kao da se ne radi o istim ljudima, o istom čovjeku. S moje strane neće doći do zaoštravanja odnosa. SDP nikome neće poslužiti za potkusurivanje. Nama je neprijatelj stanje u društvu”, kazao je.

Upitan zašto SDP nije dovoljno glasan u svojim istupima, rekao je da SDP “otvoreno ukazuje na probleme”.

“Možda mi nemamo medij kao SBB. Ali mi smo pokretali niz inicijativa u Parlamentu. Tražili smo rasprave, ali nas uvijek preglasaju. Samo ne onda kada se ne dogovore, pa onda nema ni sjednica Parlamenta. Ako želite da se svađate, onda dobijate prostor na naslovnicama. Nas vrlo često optužuju da radimo za SDA, HDZ, SNSD, pa ispade da ne možemo imati niti jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH”, naglasio je Nikšić.

Za njega je bilo jasno da će Denis Zvizdić odustati od kandidature za člana Predsjedništva BiH. Uporedio je način na koji SDA i SDP biraju kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Razlika je u tome što je SDP raspisao referendum za 42.000 članova i svi to problematiziraju, a ovdje u SDA 300 delegata glasa i niko se time ne bavi”, podsjetio je.

Ponovio je da je izvjesno da će Denis Bećirović biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>