Povežite se s nama

Vijesti

Migranti u Sarajevu prepušteni sebi i dobrim ljudima

Otimanje za hranu, lijekove, deke svakodnevica je u migrantskom kampu preko puta sarajevske Vijećnice. Nervozni migranti čekaju na put ka EU. Sa stotinama drugih u 70 šatora sada žive u parku preko puta Vijećnice.

Sa migrantima radi nekolicina humanitarnih i organizacija koje se bave migracijama. Kažu prioritet je spriječiti širenje zaraznih bolesti, upozoravaju već su se pojavile vaške.

Ena Halva, aktivistkinja iz Austrije, je upozorila na pogoršano zdravstveno stanje kod migranata.

“Bolesnih koliko hoćeš. Sad počinje svrab, uši. Čuli smo da ima TBC-upozoreni smo isto tako”, rekla je Halva.

Ajšu iz Sirije srećemo sa bebom. U Sarajevu je sa djecom, njih pet. Nisu uspjeli napustiti BiH.

“Da, pokušali smo da uđemo u Hrvatsku. Ne postoji šansa za to. Vratili su nas. Granica je zatvorena”, rekla je Ajša Hasan.

Humanitarci kažu da je za većinu porodica sa djecom obezbjeđen smještaj, ali ipak u parku borave preko dana.

“Neki se smjeste, neki ne, odlaze, dolaze, vraćaju se nazad. Mislim da se sve ovo otelo kontroli”, istaknula je Ena Halva.

Izvor: N1

Izbjeglica iz Pakistana je istaknuo pomoć koja mu je pružena u BiH.

“Svi ljudi u Bosni nam pomažu. Donose nam , neki hranu, neki lijekove. Dolazili su i doktori. Pomogli su nam. Dobri su ljudi”, pojasnio je.

Migranti iz Sarajeva odlaze za Bihać i Veliku Kladušu. Iz USK pokušavaju da pređu u Hrvatsku. Tamo danas boravi ministar bezbjednosti BiH.

Procjene pokazuju da se desetine hiljada migranta nalaze na balkanskoj ruti. Sve veći broj njih vrši pritisak na granično područje BiH sa Srbijom i Crnom Gorom. Iz Granične policije upozoravaju da nemaju kontrolu nad granicom. Te da im je potrebno dodatnih 500 policajaca.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Vijesti

Facebook
Popularno

>