Povežite se s nama

Vijesti

DW: Svijet jednog uništitelja

Televizijske slike koje gledamo iz Pojasa Gaze prikazuju stradanje, dim i oganj. I mnogo više – to je simbol opasnosti koju nosi bahatost Donalda Trumpa, piše u svom komentaru Ines Pohl, glavna i odgovorna urednica DW.

Šta tjera tog čovjeka da baš na 70. godišnjicu progona Palestinaca iz današnjih izraelskih oblasti organizuje proslavu povodom simboličnog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu? Zgrade koja otpola leži u Istočnom Jerusalimu, dakle tamo gdje bi Palestinci u slučaju rješenja sa dvije države htjeli da imaju svoj glavni grad?

To je diplomatski šamar mnogim Palestincima koji doduše ne opravdava nasilne sukobe, ali ih provocira i uzima zdravo za gotovo. Donald Trump je dijelom odgovoran za brojne mrtve i povrijeđene.

Šta tjera tog čovjeka da jednim potpisom uništi teškom mukom skrpljeni atomski sporazum sa Iranom i to bez savjetovanja sa evropskim partnerima i ikakvog plana? Da time krene ka novoj eskalaciji na Bliskom istoku? Da surva u egzistencijalnu krizu mirovni poredak koji sedam decenija postoji u Evropi i u saradnji sa Evropom?

Šta tjera ovog čovjeka da radi sve kako bi poništio tekovine svog predsjednika bez plana šta poslije akta uništenja?

Donald Trump, piše DW, nije nikada prije radio kao demokratski izabrani političar. On nije socijalizovan u tom poslu koji se sastoji od uzimanja i davanja, od mukotrpnog stvaranja kompromisa, od vaganja prednosti i mana, od promišljanja posljedica političkog djelovanja nekoliko poteza unaprijed.

Valjda samo pogledati simbole moći kojima se okitio. Pozlaćeno prezime koje stavlja na oblakodere – vidite, ja sam iznad svega. I mogu da činim šta hoću. Raskrinkava se refleks njegove vladavine. To nije „America first” nego „Donald Trump first”.

To nije novo saznanje, ali se ovih dana pokazuje uništiteljska moć tog čovjeka. Donald Trump nema plan B. On djeluje i ne misli na konsekvence koje će možda doći za četiri ili osam godina. Njemu je svejedno kakve posljedice van Sjedinjenih Država imaju njegovi potezi i tirade.

On je samovoljan jer mu se može. Jedino vodi računa da su uvijek kamere uperene u njega. A kamere se lako upere u nekog ko nadobudno uništava oko sebe.

Zato taj čovjek prebacuje ambasadu u Jerusalim baš na takav jedan dan. Zato razvaljuje sporazum sa Iranom iako nema pojma šta će se desiti poslije toga.

Za Evropu i Njemačku to je posljednji budilnik. Sedam decenija od kraja Drugog svjetskog rata Evropa mora da odraste. U to spada preuzimanje spoljnopolitičke i bezbjednosne odgovornosti. Njemačka mora konačno da pogleda istini u oči i ponovo uloži u svoj Bundesver, iako su do sada mnogi sasvim lijepo živjeli sa tek uslovno funkcionalnom armijom.

Britanci moraju da pogledaju dalje od Brexita, da odluče kako u pitanjima odbrane žele i mogu da sarađuju sa Francuskom i Njemačkom. I, prije svega, Evropa mora da nađe način da zaustavi unutrašnji raspad i definiše u kakvoj zajednici ubuduće želi da živi.

To su veliki izazovi i mnogo neizvjesnosti. Ali jedno je izvjesno: na zemlju kojom rukovodi neko poput Donalda Trumpa više se ne može i ne smije oslanjati. Televizijske slike koje gledamo iz Pojasa Gaze su tužni dokaz koliko je stvar hitna.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gradovi4 sedmice prije

Kristijan Golubovic se oglasio iz zatvora-Ivan Mitrovic Biza i taj neki Cufta su za mene anonimusu ali ako zele da ih bijem..Tuci cu ih (VIDEO)

Banja Luka4 sedmice prije

Milorad Dodik-Dzamije treba sve srusiti u Republici Srpskoj nama Srbima smeta ezan koji se cuje u 5 ujutro.Postujem ja to ali neka ga nose sebi (VIDEO)

Bijeljina3 sedmice prije

Srbija krivi Ramiza Delalica cela za pocetak rata u Bosni.On je dolio vatru na ulje on je jedini krivac rata u BIH pogledajte kako je Ramiz likvidirao Srpskog svata i ranio popa (VIDEO)

Mostar4 sedmice prije

Slucajni prolaznik plaže napao turiste, Ovdje se neces okupat dok sam ja ziv past ce mrtva glava ja sam se za ovo borijo bolan ali nije očekivao ovakav epilog (VIDEO)

Banja Luka4 sedmice prije

Dodik najavio rat i izvrijedjao Muslimane Hodza iz Dzamije Arlauce ne mogu da spavam ja to necu “Republika Srpska i Srbija će uskoro biti jedna država!”Bosna je najveca laz sto postoji i ja je ne volim i ne mogu pogledati ocima (VIDEO)

Trebinje3 sedmice prije

Dok ljudi na Balkanu Umiru od Gladi Krusevacki Don Ivan Mitrovic Distrojer pali novcanice od 100 Eura i izaziva Kristijana na fer borbu a nudi mu i pare (VIDEO)

Mostar3 sedmice prije

Putin odobrio zakon: Žena ima pravo da ubije čoveka koji ju je silovao!

Mostar3 sedmice prije

Njemu niko ne smije na crtu: Ovo je najjači čovjek na svijetu.Mcgregor ga se plasi a i Kristijan Golubovic (video)

Bihać3 sedmice prije

I Dejvid Koperfild mu zavidi Mađioničar iz Tešnja osvaja svijet : Tragični životni put ga nije spriječio da napravi čudo!

Tuzla3 sedmice prije

Nevjerovatno-Ivan Mitrovic iz Krusevca polomio tri crijepa jednim udarcem i porucio Veljko Raznatovic Kristijan Golubovic polomit cu i vas ovako (VIDEO)

Vijesti

Bosna i Hercegovina3 dana prije

Životna priča Edina Džeke: U ratnom Sarajevu se kacio za tramvaje nekad nije jeo po 3 dana naučio je preživljavati, a milijuni i slava nisu ga promijenili

Kada najpoznatiji bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko jednog dana završi igračku karijeru, njegova životna priča i put prema statusu rimskog imperatora...

Vijesti3 dana prije

Arapski Emirati na nogama.Fikret Čaušević iz Bihaća: napravio motor koji ide na jestivo ulje.Porucio BIH ce biti jaca od Njemacke i Svicarske sa mojim patentom (VIDEO)

Fikret Čaušević iz Bihaća već tri godine umjesto nafte u svog Mercedesa sipa obično jestivo ulje. Ideju o alternativnom rješenjau...

Biznis i ekonomija1 sedmica prije

Izabrali putnici: Bosna i Hercegovina proglasena najljepšom zemljom u Europi.A Vrelo Bosne i Stari Most najposjecenije

Da se Hrvatska može pohvaliti prelijepim krajolicima, prepoznali su i čitatelji portala Roughguides.com. Kako bi proslavili izdavanje svog vodiča “Rough...

Vijesti1 sedmica prije

Divljaju, pretječu na punoj liniji, voze kroz crveno i 200 kilometara na sat

Na uglavnom lošim i nepreglednim bh. saobraćajnicama, koje su rizične i onda kada se vozi 60 kilometara na sat, redovno...

Vijesti1 sedmica prije

PRIŠAO JE I PLJUNUO ADVOKATA U LICE, DVIJE NEDJELJE POSLIJE JE UBIJEN! Otkriveno šta se dogodilo u voždovačkom kafiću 15 dana prije LIKVIDACIJE!

Dvije nedjelje prije ubistva, pripadnici kavačkog kriminalnog klana ozbiljno su zaprijetili advokatu Dragoslavu Miši Ognjanoviću (57) nakon slučajnog susreta u...

Facebook
Popularno

>