Povežite se s nama

Politika

Izetbegović: Slavimo pobjedu civilizacije nad barbarstvom

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope je čestitao i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. U čestitci je Izetbegović između ostalog rekao da BiH baštini evropske vrijednosti i da je 9. maj kada slavimo pobjedu civilizacije nad barbarstvom, pobjedu mira nad sukobima, slobode nad neslobodom i zajedništva i saradnje nad podjelama.

Izetbegović je kazao da je 9. maj 1945. – dan kada su “evropski narodi zajedničkom borbom, uz pomoć saveznika i sa Istoka i sa Zapada, izvojevali pobjedu nad silama nacizma i fašizma”.

Podsjetio je da je pet godina poslije 1945. “francuski ministar Robert Schumann obznanio viziju saradnje u zajedničkom interesu, u interesu mira kao alternativu sukobima.Time je utemeljen princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad, a njene narode opredijelio za saradnju i trajni mir”.

Istakao je da BiH “baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života zasnovanog na tolaranciji i jedinstvu različitosti, što su vrijednosti moderne Evrope”.

Izetbegović je kao cilj naveo da “skorijoj budućnosti, kroz članstvo u Evropskoj uniji, te vrijednosti dodatno unaprijedimo i Bosnu i Hercegovinu učinimo naprednom, razvijenom, demokratskom zemljom u kojoj će ideja antifašizma i borbe protiv svih vrsta diskriminacije biti trajno opredjeljenje svih aktera društvenog života”.

Pozvao je da “bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradi sretnija budućnost”.

“Iste vrijednosti slavimo obilježavajući i Dan zlatnih ljiljana, prisjećajući se najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su odbranili njenu opstojnost i cjelovitost, iskazujući pri tome spremnost da se prevaziđu sve podjele, i pruži ruka mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, i da se bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradi sretnija budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti”, navedeno je u čestici Izetbegovića povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>