Povežite se s nama

Politika

Mektić: BiH nema način da zaustavi izbjeglice i migrante

BiH nema način da presiječe rutu i zaustavi migrante koji nadiru prema BiH i kojih je trenutno više od 50.000 na ruti između Grčke i BiH, izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Mektić smatra da se u rješavanje ovog problema trebaju uključiti sve države.

“Ako zatvorimo granicu, ni to neće riješiti problem jer u tom slučaju oni ostaju ovdje. Problem je na izvorištu i o tome sam govorio u Briselu i Beču. U rješavanje tog problema moraju se uključiti sve države jer je riječ o ozbiljnom problemu i ruti kojom migranti u BiH dolaze iz Turske, preko Grčke, Albanije i Crne Gore”, upozorio je Mektić.

On tvrdi da ne može da se riješi taj problem jer, kako kaže, migranti neće da idu u postojeće smještaje, kao što je onaj u Salakovcu sa 150 mjesta, te smještaj u Delijašu.

“Oni hoće smještaj u centru Sarajeva, na autobuskoj stanici, kao i na autobuskoj stanici u Velikoj Kladuši. A mi ih ne možemo smjestiti ni uz granicu jer se tome protivi Hrvatska”, rekao je Mektić.

On je najavio da će do kraja sedmice biti urađen plan hitnih mjera, u pokušaju rješavanja tog problema, a čiji je prioritet pronalazak i određivanje smještaja za migrante.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>