Povežite se s nama

Politika

Inckov izvještaj: O Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću i Radončiću

U toku izvještajnog perioda objavljen je niz izjava kojima se osporavao suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, piše u Izvještaju Visokog predstavnika Valentina Incka o provedbi mira u BiH, a koji će u 16 sati biti predstavljen Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

”Predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik je ponovo najčešće koristio takav govor, uključujući pozive i predviđanja o nezavisnosti RS, poricanje suvereniteta BiH i refererisanje na RS kao državu”, navedeno je u Izvještaju.

“Predsjednik RS-a Milorad Dodik, i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović govorili su o teritorijalnoj reorganizaciji FBiH. Mario Karamatić, delegat u Domu naroda BiH, prijetio je disolucijom zemlje ako pitanja Izborne reforme ne budu riješena”, između ostalog piše u Izvještaju.

U dijelu koji se odnosi na priču o mogućem ratnom scenariju, Incko je izrazio zabrinutost zbog spremnosti nekih javnih ličnosti da daju neodgovorne izjave koje ukazuju na mogućnost povratka u sukob.

U skorije vrijeme kontroverze su prouzrokovale dvije izjave bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je detaljno opisivao oružje koje se proizvodi u Federaciji BiH, te tvrdnja da takvo oružje nije samo za izvoz, nego i za “odgovor” u slučaju potencijalnog ratnog scenarija”, piše u Izvještaju, uz pojašnjenje da su ove izjave pratile i slični navodi premijera FBiH Fadila Novalića.

”U martu, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić zaprijetio je ratom u slučaju stvaranja trećeg entiteta”, navedeno je u Izvještaju.

Podsjećamo, tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik ranije se sastao s višim zvaničnicima američke vlade uključujući posebnu savjetnicu potpredsjednika Michaela R. Pencea za Evropu i Rusiju Lauru Cowan, te vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Matthewa Palmera. On je na tim sastancima informirao sagovornike o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>