Povežite se s nama

Politika

“Po tom modelu, ni kardinal Puljić ne bi mogao biti izabran”

Gostujući u programu N1 televizije lider DF-a Željko Komšić je prepričao detalje sinoćnjeg sastanka povodom izmjena Izbornog zakona.

Dodao je da Venecijanska komisija daje mišljenje, a ne rješava probleme i sporove.

Venecijanska komisija daje mišljenje, ona ne rješava nikakve probleme. Ne daje gotove prijedloge kako nešto treba biti, nego daje mišljenje da li su određena rješenja u skladu sa Evropskom konvencijom sa ljudskim pravima. Ali kažem, mi to mišljenje već imamo. To će otprilike biti isto. Svi to znamo“, dodao je.

Komšić je kazao da su otprilike svi na jednoj strani, Čović i HDZ na drugoj.

Sad želimo da vidimo šta će reći oni u kontekstu kojim putem treba ići. Otprilike su svi na jednoj strani, Čović i HDZ na drugoj. Da pojednostavim stvari, s tim da mi oproste svi jer ne želim biti maliciozan niti uvrijediti nekog, po tom modelu, npr. ni kardinal Puljić ne bi mogao biti izabran u Dom naroda i u Predsjedništvo BiH“, istakao je Komšić i dodao:

Kako ide iznošenje argumenata, tako se javljaju i novi prijedlozi. Kad je već bilo izvjesno da nema novog prijedloga, onda je zatraženo da se uključi međunarodno tijelo“.

Istakao je da je bitno napomenuti da se ne radi o cijelom zakonu, nego o jednom dijelu.

Nije riječ o kompletnom zakonu, nego o jednom dijelu. Formalno pravno zakon se može donijeti sve do trenutka održavanja izbora. Upitno je samo da li je to demokratski standard. U razvijenim zemljama imate nepisano pravilo da se u izbornoj godini ne mijenja izborno zakonodavstvo. Formalno vi to možete. E sad, koliko to može narušiti sam tok procesa, regularnost procesa, to je druga stvar. Teoretski je moguće, da li je pametno to je drugo pitanje“.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Vijesti

Facebook
Popularno

>