Povežite se s nama

Politika

Putin: Nelegalni napad u Siriji vodi u haos

Nove akcije kojima se krši Povelja UN-a kao što je nedavni napad pod američkim vodstvom na Siriju rezultirat će haosom u međunarodnim odnosima, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin svom iranskom kolegi Hassanu Rouhaniju u telefonskom razgovoru.

Dvojica čelnika osudila su subotnje zračne udare Sjedinjenih Država i njihovih saveznika po Siriji, i naglasili su da će to omesti proces stvaranja političkog rješenja za ratom razorenu zemlju, navodi Kremlj u saopćenju.

Naglašeno je da ta nelegalna akcija ozbiljno šteti mogućnosti političkog rješenja u Siriji. Putin je posebno istaknuo da ukoliko se takve akcije, izvedene kršenjem Povelje UN-a, nastave, to će neizbježno dovesti do haosa u međunarodnim odnosima, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Države, skupa s Britanijom i Francuskom, pokrenule su raketne napade u Siriji u subotu, navodeći da je to odgovor na navodni napad hemijskim oružjem sirijske vojske. Sirijska vlada kategorički negira tu optužbu.

Vijeće sigurnosti UN-a istog je dana održalo vanrednu sjednicu posvećenu raketnom napadu na ruski zahtjev, ali nije usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje, prenosi Xinhua.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>