Povežite se s nama

Svijet

Putin: Washington snosi odgovornost za krvoproliće

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u zvaničnoj izjavi nakon napada na Siriju kazao da će “historija postaviti stvari ispravno i da Washington nosi odgovornost za krvoproliće”.

Izjavu Vladimira Putina prenosimo u cjelosti:

“14. aprila, Sjedinjene Države, uz podršku svojih saveznika, pokrenule su vazdušni napad na vojne i civilne ciljeve u Sirijskoj Republici. Akt agresije na suverenu državu, koji je na liniji fronta u borbi protiv terorizma, izvršen je bez mandata Saveta bezbjednosti UN i kršenjem Povelje UN i normama i principima međunarodnog prava.

Kao što je prije godinu dana, kada je vazdušna baza Shairat u Siriji bila napadnuta, SAD su kao izgovor upotrebile hemijski napad na civile, ovog puta u Doumi, predgrađu Damaska.

Posjetili su lokaciju potencijalnog hemijskog napada, ruski vojni eksperti nisu pronašli nikakve tragove hlora ili bilo kog drugog toksičnog agensa. Nijedan domaći stanovnik nije mogao da potvrdi da se zapravo dogodio hemijski napad.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja uputila je svoje eksperte u Siriju kako bi istražila sve okolnosti. Međutim, u znak ciničnog prezira, grupa zapadnih zemalja odlučila je da preduzme vojnu akciju bez čekanja na rezultate istrage.

Rusija najjače osuđuje napad na Siriju, gdje ruski vojni službenici pomažu legitimnoj vladi u svojim antiterorističkim naporima.

Kroz svoje akcije SAD još pogoršavaju već katastrofalne humanitarne situacije u Siriji i donose patnju civilima. U stvari, SAD se bore protiv terorista koji su mučili sirijski narod sedam godina, što je dovelo do talasa izbeglica koji beže iz ove zemlje i regiona.

Sadašnja eskalacija oko Sirije je destruktivna za cijeli sistem međunarodnih odnosa. Historija će stvari ispravno postaviti, a Washington već nosi veliku odgovornost za krvoproliće u Jugoslaviji, Iraku i Libiji.

Rusija će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi razgovarali o agresivnim aktivnostima SAD-a i njegovih saveznika”, kazao je Putin.

Izvor: N1

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>