Povežite se s nama

Vijesti

Izrael pozdravio ukidanje imena OŠ Mustafa Busuladžić

Država Izrael pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajevo da ukine odluku o imenovanju osnovne škole u Sarajevu po “veoma kontroverznoj antisemitskoj ličnosti Mustafi Busuladžiću”, saopćeno je iz Ambasade Izraela u Tirani.

Kako se dalje navodi, Ambasada Izreala pozdravlja napore koje je poduzela Skupština KS da se ispravi nesretna odluka iz oktobra 2016.

Ovaj potez predstavlja važan korak prema priznanju bogatog antifašističkog naslijeđa ponosnog naroda vaše zemlje”, stoji u saopćenju.

Država Izrael, dodaje se, sigurna je da će svi nivoi vlasti u BiH nastaviti pružati sigurnost svojim manjinama, uključujući jevrejsku zajednicu, govoreći glasno protiv antisemitizma, poricanja Holokausta i svakog historijskog revizionizma o djelima nacista i njihovih kolaboranata širom Evrope.

Podsjećamo, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nakon više od sat vremena rasprave su sa 18 glasova ‘za’, šest ‘protiv’ i tri ‘suzdržana’ donijeli odluku o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva osnovnoj školi na području općine Novi Grad, a radi se o OŠ „Mustafa Busuladžić“.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić je istakla da se radi o obrazovnoj ustanovi koju pohađaju djeca a prema konvenciji UN-a „dužnost nam je da im osiguramo ustanovu koja je neupitna po svom nazivu“.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>