Povežite se s nama

Gradovi

DETALJNA PROGNOZA ZA DECEMBAR I ZIMU: Stiže 6 LEDENIH dana, a evo da li će za Novu godinu padati snijeg!

U novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, možemo očekivati snijeg, bar tako pokazuje dugoročna prognoza Republičkog hidrometerološkog zavoda. U danima oko Nove godine smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg, a temperatura neće ići ispod nule. Očekuje se da će ovaj decembar biti topliji u odnosu na temperature koja se očekuje za ovo doba godine. Srednja decembarska temperatura biće od 2 do 5 stepeni, a na planinama od -2 do -1 stepen.

Oko Nove godine, tačnije od 27. decembra počeće da pada prvo kiša, kasnije će preći u snijeg, i formiraće se snježni pokrivač. Snijeg će, prema prognozi, padati i 30., kao i 31. decembra.

 

Nacionalni sektor za klimatske promjene RHMZ napravio je ranu najavu kakav nas decembar očekuje. Prema njihovoj prognozi, u cijeloj regiji očekuje se topao decembar.

 

Broj mraznih dana, kada minimalna temperatura bude ispod nule, u decembru u nižim predjelima biće u intrervalu od 14 do 20 dana, dok se na planinama očekuje da broj mraznih dana bude veći, tačnije od 19 do 25 dana.

 

U decembru možemo očekivati i ledene dane, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, i to od 3 do 6 ledenih dana, a na planinama od 9 do 14 dana.

 

Meteorolog Nedlejko Todorović, objašnjava da će vrijeme u decembru biti promjenjivo.

 

– Vrijeme u decembru će biti čas suho i toplije, čas hladno sa kišom i snijegom. U hladnim danima biće temperatura oko nule. Prvo će počinjati da pada kiša, pa snijeg. Onda će se zadržati nekoliko dana hladno. Nakon toga će dolaziti topliji period. U tim danima možemo očekivati da će temperatura biti u intervalu od 7 do 12 stepeni Celzijusa. I tako će se vrijeme smjenjivati čitavog decembra – kaže Todorović.

 

Blaga zima

 

Debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra RHMZ ova zima će biti blaga. Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana u nižim predjelima, a na planinama od 60 do 80 dana. Međutim, broj ledenih dana ove zime neće biti veliki.

 

Po prognozi možemo očekivati samo 8 do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predjelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. Procjenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana.

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>