Povežite se s nama

Bihać

Bolnica u Bihaću novim kreditom vraća stare dugove

BIHAĆ – Skupština Unsko-sanskog kantona većinom glasova poslanika na vanrednoj sjednici donijela je odluku o kreditnom zaduženju Kantonalne bolnice u Bihaću u visini od 13 miliona maraka.

Namjena ovog kredita je da se vraćanjem ranijih zaduženja i dugovanja, obezbijedi nesmetan rad i finansijska likvidnost ove zdravstvene ustanove. Prema riječima Smaila Derviševića, direktora Kantonalne bolnice, u ovom trenutku to je jedino moguće rješenje koje garantuje opstanak i dalji rad. “Ukupna dugovanja dostigla su cifru od 14 miliona maraka, od čega su dugovi prema dobavljačima oko osam miliona, dok ostatak otpada na ranije pozajmice, zaduženja, sudske takse i slične troškove. Njihovo višegodišnje akumuliranje često je dovodilo do blokada računa i prinudnih naplata i s tim se skoro svakodnevno susrećemo”, istakao je Dervišević.

On je dodao kako su takve situacije u proteklom periodu rješavane pozajmicama ili kreditima, pa se godinama stvarao začarani krug zaduženosti.

“Bolnica bi trebalo da se zaduži, a garant kredita će biti Zavod zdravstvenog osiguranja USK kroz svoje redovne mjesečne tranše koje bi bile uvećane za 123.000 maraka, koliko će iznositi jedna mjesečna rata na ovaj iznos kredita”, rekao je premijer USK Husein Rošić.

Prema njegovim riječima, rok otplate kredita iznosiće 12 godina, a procijenjena kamatna stopa je 6,5 posto. Inače, tokom rasprave o ovom pitanju mogla su se čuti različita mišljenja poslanika, a predstavnici opozicije oštro su bili protiv kreditnog zaduženja. Oni su predlagali da se kroz budžetsko poslovanje obezbijede sredstva za bolnicu kako bi se izbjeglo plaćanje kamate u ukupnom iznosu od oko pet miliona maraka.

Kantonalna bolnica u Bihaću se godinama susreće s velikim poteškoćama u svome radu, a dodatni problem predstavlja to što i dalje radi sa smanjenim kapacitetima, s obzirom na to da još nisu obnovljeni svi odjeli ove zdravstvene ustanove stradali u velikom požaru prije nešto više od dvije godine.

 

 

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>