Povežite se s nama

Biznis i ekonomija

Tri ključne stvari koje će vam povećati štednju

Ako svaki dan pijemo kafu, u pet godina na to ćemo potrošiti oko 4 hiljade evra, ako ne i više. Mnogo je takvih izdataka koji značajno utiču na naš budžet, ali ih mi ne ocjenjujemo kao opasne i zato ih ne režemo.

1. Prevelika potrošnja čini vas sretnim

Velika se bogatstva često potroše na kupovine kojih nismo svjesni. Ispijanje kafe u kafiću jednom dnevno gotovo niko ne predviđa u kućnom budžetu, a u pet godina odnese nam preko 4 hiljade evra. Mnogo je takvih, “malih” izdataka koji značajno utiču na naš budžet, a takvu potrošnju ne smatramo dovoljno velikom i bitnom da o njoj promišljamo.

Ishitrene odluke o kupovini često su razlog žaljenja i kajanja. Donosimo ih u žurbi ili kada mislimo da je vrijeme da kupimo nešto, ljeti, recimo, artikle za plažu. Rijetko kada pri tome zastanemo i zapitamo se jesmo li sigurni da je to ono što nam stvarno treba. Čak i kad odgovorimo potvrdno, napravili smo grešku budemo li taj proizvod koristili samo jednom! Ne preporučuje se trošiti novac na stvari koje nećemo učestalo upotrebljavati i u takvim bismo slučajevima trebali da posegnemo za unajmljivanjem ili posuđivanjem.

Kupovina koja se događa pod nekim emotivnim ili situacijskim uticajem “bez razmišljanja”, gotovo nam uvijek “oduzima” novac iz novčanika. Nužno je odvojiti osjećanja i novac želimo li upravljati svojom finansijskom budućnošću!

2. Život od plate do plate bez plana

Nerijetko se može čuti da pojedinci i domaćinstva žive od “od plate do plate”, opravdavajući se malim prihodima i visokim izdacima za osnovne životne potrebe. Ne ulazeći u stvarno teške finansijske situacije, kućni su budžeti često u problemima jer njima niko ne upravlja! Posljedica je psihologija života na kredit – pri čemu se oslanjamo isključivo na platu , a ne i na sigurnost koju pronalazimo u štednji za vanredne situacije!

Korištenje kartica postalo je nezaobilazna stvarnost većine potrošača te se ono itekako reklamira u društvu ne samo zbog mogućnosti odgode plaćanja nego i praktičnosti upotrebe i nenošenja gotovog novca. Samo po sebi, to ne predstavlja nikakav problem, međutim, psihologija potrošnje prilikom plaćanja kreditnim karticama ne ide na ruku uspješnom upravljanju kućnim budžetom.

Često ne želimo da otvorimo račun kada nam na adresu stigne obračun potrošnje u prošlom mjesecu, što sugeriše da nemamo svijest o tome koliko smo uistinu potrošili.

Izdvajanje novca u štednju za vanredne slučajeve (ili tzv. crne dane), koja bi trebala iznositi onoliko kolika je naša prosječna šestomjesečna potrošnja, daje nam mir jer znamo da u slučaju finansijske opasnosti uvijek imamo mogućnost da posegnemo za tim sredstvima, a ne za korištenjem kreditnih kartica ili odlaskom u minus.

3. Mislimo da ćemo imati više novca u budućnosti

Optimizam je poželjan u životu, pa tako i u upravljanju ličnim finansijama! Pozitivni stavovi pozitivno utiču na naše vještine upravljanja novcem. IStovremeno, preveliki ili iracionalni optimizam koji oblikuje naše obrasce ponašanja itekako nas može dovesti u problem.

Puno ljudi donosi odluke u sadašnjosti računajući na veću zaradu u budućnosti – te time opravdava preveliku potrošnju ili, recimo, neizdvajanje novca za štednju. Bez obzira na svijetlu budućnost koja nas čeka iza ugla, uvijek moramo živjeti ispod mogućnosti koje nam pruža trenutna zarada. Jednako tako, štednja mora biti prva odluka, ona koja prethodi svim ostalim potrošačkim odlukama. Računajući na veću zaradu u budućnosti, vrlo često imamo tendenciju da ne planiramo svoju penziju jer mislimo da ćemo je osigurati kasnije!

Što prije počnemo da štedimo, na primjer u dobrovoljnim penzionim fondovima, prije krećemo u proces štednje koji nam osigurava bolju i mirniju budućnost – to su jedini veći prihodi u budućnosti na koje bismo trebali računati!

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mostar10 minuta prije

Opet vrijedjali-U Sirokom Brijegu navijaci Hrvatske pred finale na sav glas se derali Je*em te Bosno Je*em te Sarajevo BIH ce opet Hrvatska biti ZA DOM SPREMNI (VIDEO)

Sarajevo3 sata prije

Kylian Mbappe : Hvala svim Bosancima na Podrsci onu su nasa braca migranti kao i mi iz afrike (FOTO)

Banja Luka3 sata prije

Hrvatski Navijaci zapalili zastavu Srbije (VIDEO)

Sport4 sata prije

​Francuska je prvak svijeta nakon pobjede od 4-2 nad Hrvatskom

Trebinje5 sati prije

ĐOKOVIĆ OSVOJIO WIMBLEDON: Sjajni srpski tenisač ostavio suparnika bez šanse za četvrti naslov na ‘svetoj travi’

Gradovi7 sati prije

Vojislav Seselj-Francuska ce pobjedit Hrvate sa bar 3 razlike.Oni su naucili da gube isto kao Ratu a Kolindu pozivam na veceru kod sebe (VIDEO)

Sarajevo7 sati prije

Subasic Potvrdio zvanicno-Igrao sam za majke Srebrenice a fanovi porucili vidi se da nisi Srbin tako to radi pravi Hrvat svaka Cast Majstore a onda je rekao finale igra za (VIDEO)

Nekategorisano18 sati prije

Bavio se profesionalno muzikom preko 20 Godina a sad ulazi u profi boks i Izaziva Ivana Mitrovica na mec a ako ga pobjedi mozda i Kristijana Golubovica izazove (VIDEO)

Trebinje22 sata prije

Uradio je vise nego svi politicari zajedno a Gradjani BIH zele bas njega za Predsjednika Drzave Pogledajte sta je sve uradio za narod Semir Efendic i kakve ima planove za buducnost

Trebinje23 sata prije

Fadil Aljovic Deportovan u Srbiju nakon sto je Pretukao ratnog Zlocinca u zatvoru koji je vrijedjao Srebrenicu a pretukao je i ubice Arnele Djogic Zatim i silovatelja iz Kiseljaka (VIDEO

Vijesti

Facebook
Popularno

>