Povežite se s nama

Regija

The Economist: Hrvati zagrebački aerodrom nazvali po Tuđmanu da iživciraju Srbe

Aerodromima na Balkanu daju se imena kako bi se iživcirali susjedi, a prvi primjer je zagrebački aerodrom, koji se opisuju kao ”nova futuristička građevina”.

Navodi to poznati britanski nedjeljnik The Economist u svom novom broju pozabavio se fenomenom imenovanja aerodroma na Balkanu.

”Preimenovan je po Franji Tuđmanu, ocu hrvatskog pokreta za nezavisnost. On se u krvavom ratu borio protiv hrvatskih Srba, koje je podržavala Srbija i koji su ustanovili kratkotrajnu odcijepljenu srpsku republiku na trećini hrvatske teritorije. Godine 1995. je većina Srba iz Hrvatske protjerana”, piše The Economist.

“Među žrtvama tog etničkog čišćenja su bili i rođaci najpoznatijeg Srbina na svijetu Nikole Tesle, naučnika. Tesla je rođen kao Srbin 1856. na teritoriju onoga što je danas Hrvatska, ali je emigrirao u Ameriku. I Srbi i Hrvati ga smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi ime po njemu, što smeta nekim Hrvatima.”, piše The Economist.

Sukob Grčke i Makedonije

Nedjeljnik navodi još primjera, pa se tako aerodrom u Prištini zove Adem Jašari, po lideru Oslobodilačke vojske Kosova kojeg su ubile srpske snage. Letova između Nikole Tesle i Adema Jašarija, naravno, nema. Jašari je ”za Albance heroj, a za Srbe đavo”.

Ali, sve su započeli Grci, koji su aerodrom u Solunu 1992. nazvali Makedonija kako bi napakostili tada friško nezavisnoj bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji pa su Makedonci kasnije 2007. godine skopski aerodrom nazvali Aleksandar Veliki. Nova makedonska vlada želi bolje odnose s Grčkom pa je moguće da će promijeniti naziv aerodroma u Skoplju.

Ipak, navodi se da postoje izuzeci ove prakse, pa tako nije uspjela inicijativa da se sarajevski aerodrom nazove po Aliji Izetbegoviću, dok se aerodrom u Podgorici jednostavno zove Podgorica.Ali, i dalje mu je šifra TGD, po nazivu Titograd, kako se u Jugoslaviji zvao glavni grad Crne Gore.

(index.hr)

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vijesti

Facebook
Popularno

>