Povežite se s nama

Biznis i ekonomija

Radili ste cijeli život i imali prosječnu platu? Evo na koliku penziju možete da računate

Radnik u RS-u koji 40 godina radi sa prosječnom republičkom platom imaće gotovo duplo manju penziju, koja bi iznosila 433 marke, pokazala je računica „EuroBlica“.

Kada bi poslednju godinu staža plata bila povećana za, recimo 100 konvertibilnih maraka, penzija bi bila veća za svega dvije marke – 435 KM. Istovremeno, poslodavac, osim što bi povećao platu radniku za 100 KM, morao bi da plaća doprinos za PIO veći za oko 31 marku mjesečno; plaćao bi samo za PIO doprinos nešto više od oko 279 maraka.

Ove kalkulacije važe pod uslovom da radnik prima trenutnu prosječnu platu oko 830 KM cijeli radni vijek, te da mu poslodavac uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na isplaćenu cijelu neto platu.

Nema razloga za radovanje

Naša računica pokazala je i da radnici u privredi, čije plate su u prosjeku 500 maraka, ne mogu da se raduju odlasku u penziju. Kada bi radili cijeli radni vijek za tu platu, penzija bi im iznosila svega 261 konvertibilnu marku.

– Međutim, ako je sav staž ostvaren na području Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine i ako je penzija samostalna, onda se u ovom i svim takvim slučajevima na teret Republike vrši namirenje do 359,37 KM, koliko iznosi nakon poslednjeg usklađivanja i povećanja penzije za tri odsto, počev od 1. oktobra ove godine – objašnjava portaparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

Najviša penzija 1.848 KM

Oni sa najvećim ličnima primanjima u Republici Srpskoj, javnoj upravi, finansijama, informacionim tehnologijama i energetici, gdje su neto plate u prosjeku 1.200 KM, takođe mogu da očekuju duplo manju penziju od plate. Ako bi cijeli radni vijek, odnosno puni radni staž od 40 godina primali toliku platu, onda bi imali penziju od 626 maraka.

Najviša penzija u Republici Srpskoj sada iznosi 1.848 konvertibilnih maraka i, shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, limitirana je koeficijentom četiri. Najniža samostalna penzija u Republici Srpskoj za penzijski staž od 15 godina iznosi 179,67 KM (50 odsto prosječne penzije u decembru prethodne godine).

Obim prava u RS je, kako kažu u Fondu PIO, u direktnoj zavisnosti od dužine penzijskog staža osiguranika, visine plate i osnovice osiguranja na koje je plaćen doprinos za PIO.

Manja opterećenja na rad

Računica o penzijama samo potvrđuje naše stvarno ekonomsko stanje – siromašno društvo. Pesimisti misle da za 20-ak godina neće postojati sadašnji sistem Fonda PIO i da su penzije trenutno radno aktivnih ljudi upitne. Zato, oni koji mogu – štede, bilo u bankama ili osiguravajućim društvima.

Iz Privredne komore RS saopšteno je da od Vlade RS traže da od naredne godine smanje opterećenje na rad. Poslodavci zahtjevaju da zbirna stopa doprinosa na bruto platu bude smanjena sa 33 odsto na 28 odsto, koliko je i bila prije nekoliko godina. Najveća stopa doprinosa je na PIO – 18,5 odsto.

Dug poslodavaca

Ukupan dug poslodavaca u Republici Srpskoj za poreze i doprinose trenutno iznosi 280 miliona KM, a za oko 40.000 radnika doprinosi se neredovno uplaćuju.

U septembru su isplaćene penzije za 258.777 penzionera, za šta je bilo potrebno 82,6 miliona KM. Najveći dio novca za penzije obezbjede radnici od PIO doprinosa, a po poslednjim podacima, ukupno je zaposleno 257.740 radnika.

Visine penzija

Najniža samostalna penzija u Republici Srpskoj, kao zakonska kategorija, u zavisnosti od dužine penzijskog staža, sa usklađivanjem i povećanjem penzija za tri odsto od 1. oktobra, u pet nivoa, iznosi:

  • za penzijski staž do 15 godina iznosi 179,67 KM
  • za penzijski staž 15-20 godina iznosi 215,61 KM
  • za penzijski staž 20-30 godina iznosi 251,54 KM
  • za penzijski staž 30-40 godina iznosi 287,49 KM
  • za penzijski staž 40 godina i više iznosi 359,37 KM

(EuroBlic)

Nastavite čitati
Reklama
Ostavite komentar

Medion.ba

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mostar11 minuta prije

Opet vrijedjali-U Sirokom Brijegu navijaci Hrvatske pred finale na sav glas se derali Je*em te Bosno Je*em te Sarajevo BIH ce opet Hrvatska biti ZA DOM SPREMNI (VIDEO)

Sarajevo3 sata prije

Kylian Mbappe : Hvala svim Bosancima na Podrsci onu su nasa braca migranti kao i mi iz afrike (FOTO)

Banja Luka3 sata prije

Hrvatski Navijaci zapalili zastavu Srbije (VIDEO)

Sport4 sata prije

​Francuska je prvak svijeta nakon pobjede od 4-2 nad Hrvatskom

Trebinje5 sati prije

ĐOKOVIĆ OSVOJIO WIMBLEDON: Sjajni srpski tenisač ostavio suparnika bez šanse za četvrti naslov na ‘svetoj travi’

Gradovi7 sati prije

Vojislav Seselj-Francuska ce pobjedit Hrvate sa bar 3 razlike.Oni su naucili da gube isto kao Ratu a Kolindu pozivam na veceru kod sebe (VIDEO)

Sarajevo7 sati prije

Subasic Potvrdio zvanicno-Igrao sam za majke Srebrenice a fanovi porucili vidi se da nisi Srbin tako to radi pravi Hrvat svaka Cast Majstore a onda je rekao finale igra za (VIDEO)

Nekategorisano18 sati prije

Bavio se profesionalno muzikom preko 20 Godina a sad ulazi u profi boks i Izaziva Ivana Mitrovica na mec a ako ga pobjedi mozda i Kristijana Golubovica izazove (VIDEO)

Trebinje22 sata prije

Uradio je vise nego svi politicari zajedno a Gradjani BIH zele bas njega za Predsjednika Drzave Pogledajte sta je sve uradio za narod Semir Efendic i kakve ima planove za buducnost

Trebinje23 sata prije

Fadil Aljovic Deportovan u Srbiju nakon sto je Pretukao ratnog Zlocinca u zatvoru koji je vrijedjao Srebrenicu a pretukao je i ubice Arnele Djogic Zatim i silovatelja iz Kiseljaka (VIDEO

Vijesti

Facebook
Popularno

>