Povežite se s nama

Banja Luka

Prednacrt budžeta RS za 2018. godinu 3,3 milijarde KM

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prednacrt budžeta Srpske za narednu godinu u iznosu od 3.335.000.000 KM, izjavio je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

“Planirani prihodi za narednu godinu iznose 2.682.500.000 KM, što je za 91,4 miliona KM ili za 3,5 odsto više nego u ovogodišnjem budžetu Srpske”, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade.

On je naveo da se u ovoj godini može očekivati realni rast BDP-a od 3,6 odsto, a u narednoj godini to bi trebalo da bude 3,7 odsto.

“Našim prihodima najviše doprinose porezi – direktni i indirektni, a nakon toga doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Najveći rast očekujemo od poreskih prihoda koji su planirani u iznosu od 2.493.000.000 KM, što je više za 5,3 odsto nego u ovoj godini”, istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u narednoj godini će znatno niži biti neporeski prihodi, a dug Srpske neće biti veći od 42 odsto BDP-a.

Tegeltija je naveo da je za isplatu penzija u narednoj godini predviđeno nešto više od milijardu KM, što je više za 25,7 miliona KM u odnosu na ovu godinu, a za subvencije 97,9 miliona KM, koje će, između ostalog, biti usmjerene za poljoprivredu i “Željeznice Republike Srpske”.

“Budžetom će biti obezbijeđeno funkcionisanje institucija Republike Srpske, značajne investicije u zdravstveni sektor i obrazovanje, biće povećano izdvajanje za socijalnu zaštitu i redovno servisirane sve obaveze”, rekao je Tegeltija, napominjući da će se nastaviti sa zaustavljanjem rasta tekućih rashoda, strogom kontrolom zapošljavanja u javnom sektoru i moratorijumom na rast plata u javnom sektoru kada je riječ o cijeni rada.

On kaže da su ukupni budžetski rashodi u 2018. godini planirani u iznozu od 2.486.000.000 KM, što je za 36,7 miliona KM više u odnosu na ovu godinu, te da je planirani budžetski suficit 127,2 miliona KM.

On je podsjetio da dug Srpske za ovu godinu iznosi oko 4,3 milijarde KM, što je 43,08 odsto BDP-a.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prednacrt ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina.

“Programe ekonomskih reformi odvojeno rade Republika Srpska i Federacija BiH na period od tri godine. Nakon ovoga biće sačinjen objedinjeni program ekonomskih reformi”, kaže Tegeltija i navodi da su u dokumentu nabrojane ključne preoruke, oblasti i prioritetne projekcije.

On je dodao da će od ponedjeljka, 13. novembra, početi konsultacije o ovim dokumentima sa socijalnim partnerima.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas i Prednacrt zakona o doprinosima, te Nacrt zakona o dječijoj zaštiti.

Za socijalno zbrinjavanje radnika 1,4 miliona KM

Vlada Republike Srpske odobrila je danas 1.460. 353 KM za socijalno zbrinjavanje radnika za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 390 radnika iz 25 preduzeća koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Fondu PIO Republike Srpske raspoređen je iznos od 1.382.370 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 242 radnika iz 20 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO do 31. decembra prošle godine, saopšteno je iz Birao Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Republičkom zavodu za zapošljavanje raspoređeno je 77.983 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike preduzeća u stečaju, i to preduzeće za proizvodnju i snabdijevanje parom i toplom vodom “Grijanje” iz Broda, “Robne rezerve Republike Srpske” iz Banjaluke, Komunalno preduzeće “Zelenilo i čistoća” iz Šekovića, Fabrika šećera iz Bijeljine i “Šuma tehna” iz Kozarske Dubice.

Od početka realizacije programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla 2004. godine do 31. decembra prošle godine zbrinuto je ukupno 60.540 radnika iz 401 preduzeća, dok je za realizaciju socijalnog programa utrošeno ukupno 175.716.705 KM.

Od navedenog iznosa uplaćeni su doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu od 157.232.896 KM, dok su doprinosi za nezaposlenost uplaćeni u iznosu od 18.483.808 KM.

Izvor: srna

Gradovi4 sedmice prije

Kristijan Golubovic se oglasio iz zatvora-Ivan Mitrovic Biza i taj neki Cufta su za mene anonimusu ali ako zele da ih bijem..Tuci cu ih (VIDEO)

Banja Luka4 sedmice prije

Milorad Dodik-Dzamije treba sve srusiti u Republici Srpskoj nama Srbima smeta ezan koji se cuje u 5 ujutro.Postujem ja to ali neka ga nose sebi (VIDEO)

Bijeljina4 sedmice prije

Srbija krivi Ramiza Delalica cela za pocetak rata u Bosni.On je dolio vatru na ulje on je jedini krivac rata u BIH pogledajte kako je Ramiz likvidirao Srpskog svata i ranio popa (VIDEO)

Mostar4 sedmice prije

Slucajni prolaznik plaže napao turiste, Ovdje se neces okupat dok sam ja ziv past ce mrtva glava ja sam se za ovo borijo bolan ali nije očekivao ovakav epilog (VIDEO)

Banja Luka4 sedmice prije

Dodik najavio rat i izvrijedjao Muslimane Hodza iz Dzamije Arlauce ne mogu da spavam ja to necu “Republika Srpska i Srbija će uskoro biti jedna država!”Bosna je najveca laz sto postoji i ja je ne volim i ne mogu pogledati ocima (VIDEO)

Trebinje3 sedmice prije

Dok ljudi na Balkanu Umiru od Gladi Krusevacki Don Ivan Mitrovic Distrojer pali novcanice od 100 Eura i izaziva Kristijana na fer borbu a nudi mu i pare (VIDEO)

Mostar3 sedmice prije

Putin odobrio zakon: Žena ima pravo da ubije čoveka koji ju je silovao!

Mostar3 sedmice prije

Njemu niko ne smije na crtu: Ovo je najjači čovjek na svijetu.Mcgregor ga se plasi a i Kristijan Golubovic (video)

Bihać3 sedmice prije

I Dejvid Koperfild mu zavidi Mađioničar iz Tešnja osvaja svijet : Tragični životni put ga nije spriječio da napravi čudo!

Tuzla3 sedmice prije

Nevjerovatno-Ivan Mitrovic iz Krusevca polomio tri crijepa jednim udarcem i porucio Veljko Raznatovic Kristijan Golubovic polomit cu i vas ovako (VIDEO)

Vijesti

Bosna i Hercegovina3 dana prije

Životna priča Edina Džeke: U ratnom Sarajevu se kacio za tramvaje nekad nije jeo po 3 dana naučio je preživljavati, a milijuni i slava nisu ga promijenili

Kada najpoznatiji bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko jednog dana završi igračku karijeru, njegova životna priča i put prema statusu rimskog imperatora...

Vijesti3 dana prije

Arapski Emirati na nogama.Fikret Čaušević iz Bihaća: napravio motor koji ide na jestivo ulje.Porucio BIH ce biti jaca od Njemacke i Svicarske sa mojim patentom (VIDEO)

Fikret Čaušević iz Bihaća već tri godine umjesto nafte u svog Mercedesa sipa obično jestivo ulje. Ideju o alternativnom rješenjau...

Biznis i ekonomija1 sedmica prije

Izabrali putnici: Bosna i Hercegovina proglasena najljepšom zemljom u Europi.A Vrelo Bosne i Stari Most najposjecenije

Da se Hrvatska može pohvaliti prelijepim krajolicima, prepoznali su i čitatelji portala Roughguides.com. Kako bi proslavili izdavanje svog vodiča “Rough...

Vijesti1 sedmica prije

Divljaju, pretječu na punoj liniji, voze kroz crveno i 200 kilometara na sat

Na uglavnom lošim i nepreglednim bh. saobraćajnicama, koje su rizične i onda kada se vozi 60 kilometara na sat, redovno...

Vijesti1 sedmica prije

PRIŠAO JE I PLJUNUO ADVOKATA U LICE, DVIJE NEDJELJE POSLIJE JE UBIJEN! Otkriveno šta se dogodilo u voždovačkom kafiću 15 dana prije LIKVIDACIJE!

Dvije nedjelje prije ubistva, pripadnici kavačkog kriminalnog klana ozbiljno su zaprijetili advokatu Dragoslavu Miši Ognjanoviću (57) nakon slučajnog susreta u...

Facebook
Popularno

>